Sóvidék

A reggeli után indulunk Gyergyószentmiklósról Parajdra.Parajd nevezetessége a nagyon meleg ( hipertermál ) 49 fokos sósforrás , egy vízmosásokkal barázdált sóhegy és a sóbánya.

Parajd sóhegye a vidék lakosságának kenyere. Több száz évvel ezelõtt még a felszínen bányászták a sót, de ma már a föld alatt több száz méterrel. A sóbánya egy része látogatható, ahová egy autóbusz szállítja le a turistákat a sótömb gyomrába. A hatalmas termekben játszóteret, kápolnát is hoztak létre az ott gyógyulni kivánó asztmás betegeknek. A só kitermelése mélyebb színteken történik, a bejáratnál 280 méterrel mélyebben. A bánya napi kitermelése közel 600 tonna, és még így is a sótartalék több mint négy évtizedig volna elegendő Földünk egész lakosságának.

Parajd után ellátogatunk Szovátára. A város Székelyföld legnépszerübb üdülőhelye. A régi fürdõhelyen már a rómaiak korában is sót bányásztak. Az õsi bányák helyén nagyon magas sótartalmú tavak keletkeztek. Az öt tóból kettõben engedélyezett a fűrdözés, ami magas sótartalma miatt nagyszerû élményt nyújthat a lubickolóknak. De a víz és annak iszapja, gyógyhatása miatt sem elhanyagolandó. Reumatikus és nõgyógyászati problémákra javallott.  Délután szabadprogram keretében ki lehet próbálni a fûrdést a Medve és a Mogyóróska tavakban. Még az úszni nem tudóknak is élményt nyújthat a súlytalanság állapota.