Gyergyószentmiklós és környéke

A természet minden csodájával ékesített Székelyföldet egy hatalmas vulkánsor teszi tagoltá, mely a Harghitától nyúlik a Kelemen – havasokig. A hegyvonulatok között fekszenek a székely medencék, akárcsak a gyergyói peremmedence.
A 790 – 910 m. tengerszínt fölött fekvő Gyergyószentmiklós és környező települései nemcsak természeti szépségükkel büszkélkedhetnek, de jelentős építészeti és történelmi háttérrel is rendelkeznek.

Gyergyószentmiklóst a 14. században alapították. Az első írásos említés az 1332 – i pápai jegyzékben található. A város érdekessége az örmény közösség, akik 1670 táján települtek be és leszárma-zottjaik ma is őrzik hagyományaikat.
Meglátogatjuk az örmények által 1730-1733 között épített erődtemplomot, melyet négy kis bástyával is körbevettek. Megtekinthetjük a város központjában levő régi lakóházak barokk stílusú jegyeit. (Ma ezek már mind műemlékké nyílvánítottak).

Délután látogatást teszünk a Gyergyószentmiklóstól 6 kilóméterre fekvő Szárhegy
községbe.A településre nagy hatással volt a Lázár család jelenléte, melynek emlékét a Lázár – kastély is őrzi. A 15. században épített reneszánsz kastélyt többször lerombolták, renoválási munkálatai most is folyamatban vannak. A kastélyt Lázár András építette és itt nevelkedett Betlehen Gábor erdélyi fejedelem is.
A 17. századi Erdély egyik legvonzóbb főúri hajléka az épület. Déli falának közepén, kiugró emeletes kapubástyának nevezett boltíves bejáraton jutunk be a kastély udvarába. Az épület hátsó részében levő Lovagteremben faragott bútorok, székek (erdélyi nemesi címerekkel díszítve) az eredeti formában láthatók. A kazettás mennyezetet is visszaállították.