Csíkszereda, Csíksomlyó, Szent Anna tó

Gyergyószentmiklósról indulunk Csíkszentdomokoson át. Elsõ megállónk Madéfalván lesz ahol megtekinthetjük a Siculicidium emlékművet. Az emlékoszlop tetején levõ turulmadár ( 2,60 m. szélességben ) Köllő Miklós székely szobrászművész munkája. Az emlékmű az 1764. január 7. –i, császári katonaság által védtelenül lekaszabolt Csík és Háromszék, 200 székely vértanunak állít emléket.

Madéfalváról Csíkszeredába érkezve meglátogatjuk a Csíksomlyói Mária kegytemplomot, Erdély legnagyobb zarándokhelyét. A kegytemplom barokk stílusban épült és nagyobb értéke a hársfából faragott kegyszobor: a Szűz Anya a kisded Jézussal.A reneszánsz szobor a világon ismert kegyszobrok közül a legnagyobb (227 cm).   Alkotója ismeretlen.
A hagyomány szerint egy tatár lándzsával megsebezte Mária arcát, s ez sokáig látható volt rajta. Amikor az erdélyi fejedelemséget nagy veszélyek fenyegették, akkor a Mária szobor arcán elváltozásokat észleltek. Ezen kívül számos csoda fûzõdik hozzá, betegeket gyógyított, bajbajutottakon segített.

Alcsíkon át jutunk el a Szent Anna – tóhoz, és a Mohos – tõzegláphoz. Ezek Európa szerte az ismertebb természeti ritkaságokhoz tartoznak. A Nagycsomád vulkáni kráterében található a tó és az ikerkráterében alakult ki a tõzegláp. ( elszivárgott, kiszáradt tó)

Visszatérve a szálláshelyhez e napon házigazdánk vacsorával várja csoportunkat a Muskátli vendéglõben, ahol élõzene mellett kóstolhatják meg a székely és nemzetközi konyha különbözõ fogásait.